Tog ut sin döde fars pension i 16 år – skyller på ”Gud”

Bild: Kenny Orr/Unsplash
  • Måndag 6 jun 2022 2022-06-06
E-post

En man i 60-årsåldern åtalas för grovt bedrägeri sedan han plockat ut sin döda pappas pension i 16 års tid, rapporterar SVT. Den döda pappan avled i Rumänien redan 2001, och den åtalade mannen har plockat ut sammanlagt omkring 1,4 miljoner kronor under åren.

Det var i februari 2020 som Pensionsmyndigheten fick ett tips om att en man i 100-årsåldern som stod skriven på en adress i Eskilstuna inte var vid liv.

Läs även: Klädde upp död man och tog med till postkontoret – försökte få ut hans pension

Myndigheten kallade mannen till ett möte för att legitimera sig, men han dök aldrig upp. Genom den svenska ambassaden i Bukarest fick man ta del av ett dödsbevis som visade att mannen avlidit redan 2001.

Men mannens son, som står skriven på samma adress och har dispositionsrätt till pappans konto, ansökte om garantipension och äldreförsörjningsstöd från och med år 2004 – alltså tre år efter att mannen avlidit.

Nu åtalas mannen för grovt bedrägeri. Pensionmyndigheten kräver 750 000 i skadestånd för utbetalningar för utbetalningar från 2012 och framåt, medan utbetalningarna från 2004 till 2011 är preskriberade.

Den misstänkta mannen nekar till brott, och föreslår i förhör att ”Gud” kan ha ansökt om garantipension och äldreförsörjningsstöd för hans avlidne far.

Läs även: Pensioner krävs tillbaka – varannan utbetalning till bosniska invandrare felaktig

Läs även: Fyra syskon häktas för assistensbedrägeri – misstänks lurat till sig 30 miljoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag