Tovatt blir chef för ”hållbar energi”

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 25 jan 2024 2024-01-25
E-post 0

Kärnkraftsmotståndaren och tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) blir programchef för hållbar energi på företaget Sustainable Innovation.

Lorentz Tovatt satt i riksdagen för Miljöpartiet mellan 2017 och 2022. Han var partiets klimatpolitiska talesperson och en av riksdagens mest profilerade kärnkraftsmotståndare.

”Haha det är så kul med kärnkraftshögermän som låtsas att vi i MP motarbetat kärnkraft ’i smyg’ för att sen skylla på marknaden. Löjligt. Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedslängda reaktorerna rullat vidare” skrev Tovatt i januari 2022.

Kort därefter meddelade Tovatt att han lämnar riksdagspolitiken efter det kommande valet.

– Jag tror att ingen politiker egentligen mår bra eller är en bra politiker när han eller hon är inne i politiken för länge. På den här nivån i politiken är det som att man springer i en tunnel och det kommer saker emot en hela tiden, sade han till TV 4 och fortsatte:

– Då är det ganska svårt att hålla blicken på visionen och det är lätt att man och missar de större perspektiven. Så jag vill utanför riksdagens väggar och se verkligheten.

Efter valet har Tovatt drivit sajten Klimatgranskaren, och nu står det klart att den förre MP-politikern kommer bli programchef för Hållbar energi på företaget till Sustainable Innovation, vilket företaget meddelar i ett inlägg på plattformen Linkedin.

– Jag ser verkligen fram emot detta! Sustainable Innovation har länge haft en betydelsefull och konstruktiv röst i det offentliga samtalet om energi och hållbarhet. Jag tror att den rösten kan få ett ännu större genomslag, säger Tovatt i ett uttalande.

Sustainable Innovation beskriver sig själva som ”en icke vinstdrivande forskningsorganisation som arbetar för en omställning i samhället” genom att skapa ”förändring genom de projekt vi driver tillsammans med företag, offentlig sektor och akademi.”

Läs även: Tovatt (MP): ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Läs även: Tovatt skyller elkrisen på kärnkraften: ”Jisses vilken skit”

Läs även: Tovatt lämnar politiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag