Tovatt vill frigöra Sverige från klimatet

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Unsplash
  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

De nordiska ländernas elkonsumtion per capita hör till de högsta i Europa, bland annat för att länderna har kontinentens kallaste klimat. Nu vill Miljöpartiets tidigare riksdagsledamot Lorentz Tovatt ”frigöra” Sverige från det.

Den tidigare riksdagsledamoten för Miljöpartiet Lorentz Tovatt slår till igen. I en twittertråd där han kritiserar Vänsterpartiets förslag om Sverigepriser på el konstaterar Tovatt att Sverige gör av med mer el per capita än EU-genomsnittet.

”Vi behöver frigöra oss från det” skriver Tovatt – trots att den höga svenska elkonsumtionen till stor del beror på det kalla svenska klimatet.

Läs även: Tovatt skyller elkrisen på kärnkraften: ”Jisses vilken skit”

Statistas mätning av elkonsumtionen per capita i Europa visar på ett samband mellan kallt klimat och hög elkonsumtion, då Island, som är Europas nordligaste land, har en elkonsumtion på 56 megawattimmar per capita.

Därefter följer Norge med 24,7, Finland med 16,2 och Sverige med 14,4. Länder där uppvärmning under vinterhalvåren kräver hög elkonsumtion.

Nyheter Idag konstaterar att ett varmare klimat skulle kunna minska de nordiska ländernas höga elkonsumtion, en utveckling Lorentz Tovatt och Miljöpartiet är emot.

I sin twittertråd är Tovatt även kritisk till att Sverige planerar att fördubbla sin elkonsumtion. Men ett viktigt skäl till den planerade fördubblingen är just den klimatomställning som Miljöpartiet förespråkar.

Den så kallade ”Bekenmodellen” som Vänsterpartiet förespråkar går förenklat uttryckt ut på att frikoppla priserna på den el som förbrukas i Sverige och den el som exporteras utomlands. Lorentz Tovatt och andra kritiker menar att det skulle minska incitamenten till att bygga ut den svenska elproduktionen.

Läs även: Tovatt (MP) vill ta väljare från V – anklagar för klimatsvek

Läs även: Tovatt (MP) rasar efter brödtipset: ”Högertroll som älskar Putin”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag