Underkände konkurrenternas andningsskydd – sålde egna till Region Stockholm

Andningsskydd. Bild: Alex Chirkin/Public Domain
  • Måndag 16 Nov 2020 2020-11-16
E-post 172

STOCKHOLM Luftfiltertillverkaren Camfil utförde tester av andningsskydd åt regionerna när covid-19 spreds som värst i våras, trots att man inte var auktoriserade för uppgiften, avslöjar Expressen. 270 000 skydd drogs tillbaka på grund av testerna när bristen på skydd var som störst, samtidigt som Camfil gjorde upp om försäljning av egna skydd för en kvarts miljard till Region Stockholm.

Torsdagen den 9 april kom ett besked från Socialstyrelsen till landets regioner om att 270 000 andningsskydd inte höll måttet. Det var mitt under den värsta smittspridningen på våren, när bristen på skydd var som störst inom vården.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Dagen innan sålde Camfil, samma bolag som låg bakom testet som underkände andningsskydden, en miljon andningsskydd till Region Stockholm för 30 miljoner kronor.

Fem veckor senare testade den auktoriserade institutet Rise det stoppade partiet. Andningsskydden visade sig fungera väl och stoppet hävdes.

Då hade Camfil etablerat sig som storleverantör av andningsskydd till Region Stockholm. Den 26 maj skrev Camfil ett avtal med Region Stockholm om andningsskydd värt sammanlagt 270 miljoner kronor. Finansborgarrådet  Irene Svenonius, M, lade fram förslaget till beslut utan föregående beredning.

– Det var ett aktivt val av regionen att initiera inhemsk produktion för det var problem att få hem grejer, vi hade ju flygplan med leveranser som stod still runtom i världen, säger Martin Tegnér, ansvarig för materielinköp på Region Stockholms under våren, till Expressen.

Region Stockholm har fortfarande stopp för användning av sin del av det stoppade partiet, vilket ursprungligen var 50 000 skydd. Stoppet hänvisas till det icke-auktoriserade testresultatet från Camfil.

– Vi jobbar för Region Stockholm. Andra aktörer har testat skydden å sin räkning och då får de fatta sina beslut, säger John Sjöström, vid Region Stockholms enhet för materielinköp, till Expressen.

Läs även: Malmölistan donerar munskydd till vården

Läs även: Munskydd stals från sjukvårdsväska: ”Man blir förbannad”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag