Ungdomsgäng attackerade minderåriga biobesökare i Umeå

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 jan 2020 2020-01-09
E-post 1775

UMEÅ Efter två olika fall där ungdomsgäng misshandlat minderåriga personer i centrala Umeå under helgen förstärker polisen sin närvaro i staden. En av de attackerade ungdomarnas far berättar för lokalmedia att sonen misshandlades när han försökte hjälpa en vän som attackerades av gänget.

På söndag kväll attackerades biobesökare i Umeå av ett maskerat ungdomsgäng, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Attacken skedde efter den tidiga visningen av ”Star Wars: The Rise of Skywalker” vid åttatiden på kvällen.

När en grupp ungdomar i 17-årsåldern kom ut från biosalongen antastades de av ett gäng ungdomar som bland annat frågade om de ”använt n-ordet” enligt VK. Flera i gänget var maskerade med huvor, halsdukar och bandanas.

Läs även: Ungdomsgäng misshandlade pojke grovt – misstänkta greps av polis med dragna vapen

När ungdomarna försökte gå därifrån följde ungdomsgänget efter dem och kastade snöbollar, och när en av dem frågade vad ungdomsgänget ville dem gick de till attack.

– Då attackerade de han som hade frågat vad de ville, för att han hade varit så ”kaxig”. Då gick min son in och försökte hjälpa honom och slet lös två av dem, men det vart som startskottet, då rasade det bara in folk från alla håll, berättar Tommy Helin, vars son hörde till de angripna ungdomarna, för VK.

De fyra angripna ungdomarna fick uppsöka akuten, och Tommy Helins son fick tillbringa natten på sjukhus.

– Vi ska mötas upp nu, men den mentala biten är nog svårare än den fysiska. Men jag tror att han på ett sätt känner sig nöjd med att han ingrep för att rädda sin kompis. Han är ganska storvuxen min son. Han känner nog att han gjorde det han kunde i alla fall. Han sa det, ”jag hade inte en chans pappa, de var för många”, så är det ju, säger Helin till VK.

Läs även: Villaägare misshandlades med bollträ efter att ungdomsgäng krossat fönster

På lördagen inträffade en annan misshandel i centrala Umeå, då en minderårig person misshandlades av ett 20-tal personer. Polisen utreder om det finns ett samband mellan de två fallen.

– Det är två separata händelser, eventuellt en tredje som vi utreder. Vi ser om det finns något samband och om vi kan få fram några misstänkta för händelserna, säger Peter Lindgren, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten, till SVT.

Polisen kommer nu förstärka sin närvaro i centrala Umeå för att skapa trygghet.

– Vi har tillsatt extra resurser veckan ut, även på kvällstid, säger Karin Svedberg, förundersökningsledare vid polisen i Umeå, till SVT.

Läs även: Ungdomsgäng misshandlade busschaufför – polisen släpper bilder

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag