Planerar ny kärnkraft i Barsebäck: ”Vill bidra med lösningen”

Åsa Carlson och Barsebäcks kärnkraftverk. Bild: SVT / Bengt Oberger CC BY-SA 4.0
  • Söndag 30 okt 2022 2022-10-30
E-post

Barsebäcks ägare Uniper vill bygga ett nytt kärnkraftverk i området. Förhoppningen är att en reaktor ska vara färdig på 2030-talet och planerna för en ny byggnation har nu presenterats av företaget.
– Vi har idag inte tillräckligt med energi i Skåne och vi vill bidra med lösningen, säger Åsa Carlson, vd för Unipers dotterbolag Barsebäck Kraft, till SVT.

Tankarna på ett nytt kärnkraftverk har funnits länge hos företaget. Men det är först nu – med den nya regeringen – som man ser möjligheten att göra verklighet av dem.

– Det är positiva signaler som kommer från den nya regeringen, säger Åsa Carlson.

Läs även: L vill bygga kärnkraft på Gotland

För närvarande håller man på att riva reaktor ett och två i Barsebäck. Den rivningen beräknas fortgå fram till 2028 och först efter det kan själva byggnaderna börja rivas.

Men innan man hunnit färdigt med rivningen vill Uniper påbörja byggnationen av något som man har namngett Clean Energy Park.

– Redan innan vi är färdiga vill vi börja anlägga Barsebäcks energipark där vi vill utveckla och utforska fossilfria, koldioxidneutrala lösningar, säger Åsa Carlson.

I energiparken är tanken att bland annat kärnkraft, vindkraft, solkraft och vätgas ska ingå, där kärnkraften ska utgöra basen.

Om den nya anläggningen ska vara lika stor som dagens svenska kärnkraftverk eller vara en liten så kallad SMR-anläggning har man inte tagit något beslut om ännu. Dessutom krävs det en lagändring för att spaden ska kunna sättas i jorden.

– Vi skulle vilja se att det finns en bred överenskommelse som kan borga för de här långsiktiga spelreglerna, säger Carlson till SVT.

Läs även: Forsmark höjer effekten – kan leda till billigare el

Läs även: MP-kandidat vill bygga ny kärnkraft: ”Fler och fler ändrar sin inställning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag