Uppgift: Prinsessa hålls fången av sin far i Dubai – FN vill ha bevis på att hon är vid liv

Bild: Tiina Jauhiainen/CC BY-SA 4.0/State Chancellery of Latvia/CC BY-SA 2.0
  • Tisdag 23 feb 2021 2021-02-23
E-post 213

DUBAI En av emiratet Dubais prinsessor hålls fången av sin far i en villa som omvandlats till fängelse, enligt vad prinsessan själv uppger i utsmugglade filmer. Nu begär FN bevis på att prinsessan Latifa, som fängslats efter ett försök att fly från Dubai, fortfarande lever.

FN begär bevis från Förenade Arabemiraten om att prinsessan Latifa fortfarande är vid liv, rapporterar The Guardian. Begäran kommer efter att en film av prinsessan där hon uppger att hon är fånge i hemmet publicerats i flera medier.

– Vi uttryckte vår oro rörande situationen, efter de oroväckande filmer som har dykt upp under veckan. Vi har begärt mer information och klargörande om den rådande situationen. Vi har frågat efter bevis på att hon lever, säger en talesperson för Michelle Bachelet, FN:s högsta kommissionär för mänskliga rättigheter.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab efterlyser bevis på att hon ”lever och mår bra”.

Läs även: Uppgift: Saudisk kvinnorättskämpe frisläppt från fängelse

Prinsessan Latifa bint Mohammed al-Maktoum, 35, är dotter till emiratet Dubais härskare Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som även är premiärminister och vicepresident i Förenade Arabemiraten.

För tre år sedan försökte prinsessan fly från Dubai genom att åka jetski till en yacht som låg på internationellt vatten. Tillsammans med två vänner lyckades prinsessan ta sig till Indiens västkust, men förföljdes av ett fartyg från Förenade Arabemiraten.

Efter åtta dagar till sjöss bordades prinsessans yacht av en indisk kommandostyrka, som sedan överlämnade henne till Förenade Arabemiratens säkerhetstjänst.

Sedan dess har prinsessan enbart setts på officiella fotografier från regimen. Men filmer som hon spelat in i hemlighet på en insmugglad telefon och skickat till vänner under år 2019 spreds till nyhetsmedier under förra veckan.

I filmen säger prinsessan Latifa att hon hålls fången i 14 månader i en villa som omvandlats till ett fängelse, där hon bevakas av polis.

– Så jag är i en villa. Jag är gisslan. Och den här villan har omvandlats till ett fängelse. Alla fönster är stängda, jag kan inte öppna något fönster. Det är fem poliser utanför, säger Latifa bland annat i en av filmerna.

– Polisen hotade mig med att de skulle ta ut mig och skjuta mig om jag inte samarbetar med dem, säger Latifa.

Läs även: Danskt förnuft – Sara Omar utsedd till årets kvinna: ”I min värld är alla kvinnor Årets kvinna”

Prinsessan Latifas nära vän Tina Jauhianen säger att de offentliggör filmerna prinsessan spelat in i hopp om att internationella påtryckningar på Dubai ska leda till att prinsessan friges. Enligt prinsessans vänner har hon inte hörts ifrån på sex månader.

Förenade Arabemiratens ambassad i London hävdar i ett uttalande att ”mediabevakningen inte motsvarar den sanna situationen”. Enligt Förenade Arabemiratens myndigheter omvårdas prinsessan Latifa av familj och läkare. Ambassaden skriver att hon ”fortsätter att bli bättre, och vi hoppas att hon kan återkomma till offentligheten vid en passande tidpunkt”.

I Sverige har riksdagsledamot Markus Wiechel (SD) ställt en fråga till utrikesminister Ann Linde om Sverige har för avsikt att agera i fallet med prinsessan Latifa.

”Historien är naturligtvis fruktansvärd, och det är många personliga livsöden runt om i världen där vi inte kan göra särskilt mycket, hur mycket man än vill det. Vad som skiljer detta fall från andra är dock att det är en så pass känd person det handlar om med mycket uppmärksamhet. Symbolvärdet i de handlingar som omvärlden visar innebar mot bakgrund av detta oerhört mycket och kan i bästa fall innebära en positiv förändring” skriver Wiechel bland annat i den skriftliga frågan till Ann Linde.

År 2019 lyckades Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum hustru, prinsessan Haya bint Hussein, fly från Dubai till Tyskland där hon sökte asyl. En domstol i Storbritannien konstaterade 2020 att Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum förmodligen legat bakom kidnappningar av två av sina barn.

Läs även: Busch om islamismen: ”Kalla ondskan vid dess rätta namn”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag