Uppgifter: Biden kan stoppa Musks köp av Twitter

Elon Musk och Joe Biden. Foto: Public Domain / Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Söndag 23 okt 2022 2022-10-23
E-post

USA Biden-administrationen kan komma att stoppa Elon Musks köp av Twitter. Detta på grund av nationella säkerhetsskäl, berättar källor till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg har tjänstemän inom den amerikanske presidenten Joe Bidens administration diskuterat huruvida man bör utföra säkerhetsgranskningar på några av Tesla-ägarens affärsverksamheter. Det rapporterar källor med insyn till tidningen.

Bland dessa ingår miljardärens utdragna köp av Twitter samt SpaceX:s satellitnätverk Starlink, som bland annat använts för att hjälpa Ukraina med kommunikation i samband med Rysslands invasion av landet.

Anledningen till Biden-administrationens ökade skepticism gentemot Musk uppges vara hans senaste utspel om att eventuellt dra in Starlink för Ukraina – som Tesla-ägaren menar har kostat honom nära 900 miljoner kronor (80 miljoner dollar) att förse landet med sedan krigets start.

Därtill uppges de vara bekymrade över Musks senaste fredsförslag mellan Rysslands och Ukraina, som av bland annat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kritiserades för att vara Rysslandsvänligt.

Läs mer: Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml

Dessutom ska Biden-administrationen se bekymmersamt på Tesla-ägarens planer att köpa Twitter tillsammans med en grupp utländska investerare. Bland dessa ingår den saudiske prinsen Alwaleed bin Talal, en statlig investeringsfond från Qatar samt Binance Holdings som grundades av en kinesisk affärsman, enligt Business Insider.

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger till Bloomberg News att hon inte känner till några diskussioner om att granska Musks affärsverksamheter.

Musk har i efterhand backat från sitt utspel att sluta förse Ukraina med satellitnätverket Starlink och sagt att han kommer fortsätta att bära kostnaden. Mångmiljardären har dock tillagt att han inte kan fortsätta ansvara för utgifterna i all evighet och att det kostat honom över 200 miljoner kronor i månaden förse Ukraina med Starlink.

Läs även: Elon Musk utmanar Putin på strid man mot man

Bloomberg News skriver att Elon Musk inte har återkommit med svar på tidningens frågor. Men på Twitter har han kommenterat hela historien med en skratt-emoji.

Läs även: Twitter hotar med stämning – då svarar Musk med meme

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag