Upplopp i Göteborg – 32 personer omhändertogs

Hjällbo Centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 29 maj 2021 2021-05-29
E-post 169

GÖTEBORG Ett upplopp bröt ut i Hjällbo på natten mellan fredag och lördag. 32 personer har omhändertagits, men ingen av dem har gripits formellt och på lördag morgon har de flesta släppts på fri fot. Upploppet har föregåtts av en misshandel på samma plats, men det är oklart om det finns ett samband mellan händelserna.

Totalt 32 personer har omhändertagits efter bråk och upplopp i stadsdelen Hjällbo under fredag kväll och natten mot lördag, rapporterar Göteborgs-Posten. Ingen av de omhändertagna har emellertid gripits formellt, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen, till GP.

Läs även: ”Totalt upplopp” i Göteborg efter Black lives matter-demonstrationen – stenkastning mot poliser

– Det kommer att göras ett utredningsarbete i efterhand för att se vem som har gjort vad, säger Morten Gunneng.

På lördag morgon hade de flesta omhändertagna släppts på fri fot, men polisen räknar med att göra gripanden under utredningens gång.

– De här personerna är inte okända för oss. De som omhändertogs var mellan 20 till 25 år. Någon kan ha varit yngre, säger Fredrik Svedmyr, presstalesperson vid polisen i region Väst, till GP.

Oroligheterna i Hjällbo började med att polisen larmades om ett fall av misshandel på platsen strax efter klockan 17 på fredag kväll. En person fördes till sjukhus med skador som inte ska ha varit allvarliga. Det är inte klarlagt om det finns något samband mellan misshandeln och det senare upploppet.

– Det jag kan säga är att misshandeln och senare bråket, ägde rum på samma plats, säger Fredrik Svedmyr till GP.

Omkring ett hundratal personer ska ha varit inblandade i det följande upploppet, som varade till sent på natten.

– Det har hållt på hela natten, men strax innan klockan tre hade vi frihetsberövat så pass många och man hade börjat ta sig hem så då började det lugna ned sig, säger Morten Gunneng till GP.

Stadsdelen Hjällbo klassas sedan 2015 som ett särskilt utsatt område av polisen. Nyligen har en trygghetsanalys av stiftelsen Tryggare Sverige rekommenderat att gallerian i Hjällbo centrum stängs på grund av våld, hot och skadegörelse, rapporterade SVT.

Uppdatering: Tre av de omhändertagna personerna har gripits och anhållits av åklagare, misstänkta för våldsamt upplopp enligt GP

Läs även: 13 åtalas för våldsamt upplopp i Malmö

Läs även: Våldsamt upplopp i Ronneby – polis skadad av stenkastning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag