”Upproret” – Löfvens namn på Vid din sida

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 25 apr 2019 2019-04-25
E-post 4399

STOCKHOLM På onsdagen höll statsminister Stefan Löfven sig undan när Vid din sida demonstrerade och ville lämna över namnunderskrifter. Under statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen fick Löfven frågan från Jimmie Åkesson var han höll hus. När Löfven svarade kallade han Vid din sida för ”upproret”.

Flera tusen människor deltog på onsdagen när Jeanette Höglunds organisation Vid din sida demonstrerade i Stockholm för äldre och särskilt de äldre hemlösa. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick med i demonstrationståget och höll även tal. Bland andra politiker som deltog märktes även Elisabeth Svantesson (M).

Men Stefan Löfven – som fått inbjudan tidigare under veckan – dök inte upp.

Jimmie Åkesson ville under statsministerns frågestund få veta var Löfven höll hus.

–  Igår tågade tusentals människor här i Stockholm från Humlegården till Mynttorget. Syftet var att uppmärksamma situationen för väldigt många äldre i vårt land. Inte minst hemlösa äldre, en växande grupp. Fattiga äldre i vårt land, sade Åkesson och fortsatte:

– En namnlista som nu undertecknats av över 75 000 svenskar med syfte att överlämnas till statsministern. Man hade önskat att få överlämna den här igår. Jag var med i den här demonstrationen herr talman. Var var Stefan Löfven.

Stefan Löfven svarade att demonstrationen var ”oerhört viktig”. Men trots det dök han inte upp. Löfven har tidigare deltagit i en demonstration för migranter på Södermalm i Stockholm.

– (Demonstrationen) siktar naturligtvis på att våra äldre ska ha det så bra villkor som möjligt. Det är den här generationen före oss som har gjort det möjligt för oss – inte minst för mig – att leva ett så gott liv. Då ska de ha det, sade Löfven som sedan berättade att han var ”fullt upptagen”.

– Jag är fullt upptagen med att se till att de får bättre villkor, sade Löfven och nämnde bland annat primärvård, billigare tandvård och ändrat skatt.

– Sedan är jag i kontakt med upproret här naturligtvis, och kommer att träffa dem vid lämplig tidpunkt för att resonera om de här frågorna, sade Löfven.

Läs mer: Jeanette Höglund om inbjudan till Löfven: ”Har inte hört ett ljud”

Jimmie Åkesson nöjde sig inte med svaret från Löfven.

– Det viktigaste syftet med en sådan här manifestation är kanske att uppmärksamma de här frågorna. Att visa hur många som bryr sig, att visa hur viktiga de här frågorna är.

– Det gläder mig också att statsministern nu – en dag efter – har bestämt sig att träffa den här organisationen Vid din sida som stod bakom. Men min fråga kvarstår. Varför hade inte statsministern tid att göra det igår, frågade Åkesson.

Stefan Löfven svarade med att hänvisa till vad hans regering gjort under förra mandatperioden och sade att han ”brinner” för att våra äldre ska ha det bra. Däremot ville han inte säga varför han inte kom på demonstrationen.

– Jag vet själv hur betydelsefullt det är med ett solidariskt samhälle. Det har våra äldre varit med och byggt upp, sade Löfven som tyckte att våra äldre ska ha bra ekonomiska villkor och bra boenden.

– Vi ska kunna se våra äldre i ögonen och kunna säga att ni har gjort så mycket för oss, ni ska ha det gott, ni ska ha det bra.

Jeanette Höglund uppgav i sitt öppna brev till Stefan Löfven att varje gång Vid din sida har sitt soppkök öppet kommer upp till 50 äldre och äter.

Läs mer av våra artiklar om Vid din sida:

Löfven vägrar svara om Jeanette Höglunds inbjudan

Jeanettes öppna brev till Löfven om våra äldre hemlösa: ”Ses vi på onsdag?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag