Utbildningsministerns klavertramp – försöker ge S äran för automatisk bidragshöjning

Anna Ekström (S). Foto: Skärmdump från SVT
  • Tisdag 6 sep 2022 2022-09-06
E-post 257

Utbildningsminister Anna Ekström (S) får hård kritik efter att hon försökt ge S äran för en höjning av CSN-stödet som regleras i lag. Anledningen till höjningen är i själva verket att prisbasbeloppets höjts på grund av den skenande inflationen.

På måndagen gick utbildningsminister Anna Ekström (S) ut med påståendet att ”regeringen höjer studiemedlen med över 1000 kr i månaden från den 1 januari 2023” i ett inlägg på Twitter.

”Det är viktigt att värna studenternas ekonomi i en tuff tid när Putins krig pressar upp priserna” tillägger Ekström, och länkar till ett pressmeddelande från regeringen.

Läs även: Magdalenas misstag – gratulerade fel person

Men i pressmeddelandet framgår att regeringen i själva verket höjt prisbasbeloppet på grund av inflationen, något de är förpliktigade att göra enligt socialförsäkringsbalken. Prisbasbeloppet är den summa som används för att bestämma garantipensioner, sjukersättning, förändrapenning och CSN-stöd.

På Twitter reagerar många på Ekströms försök att ge regeringen äran för en höjning som regleras i lag. ”Faktiskt något helt oerhört att S försöker göra det till valfläsk” skriver Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen för KD.

Isak Skogstad, skolpolitisk expert på Liberalernas riksdagskansli, ironiserar om att regeringen beslutat att solen ska gå upp även i morgon. ”Det är viktigt med ljus i en tuff tid när Putins krig för mörker över världen” tillägger han.

Twitteranvändaren Mats Ekberg konstaterar att Ekström tar ansvar för den skenande inflationen. ”Det är faktiskt regeringens förtjänst att studenter får 1000/mån. Men inte pga att de vill stödja utan för att de tvingas pga politiken som lett till skenande priser”.

Även socialminister Lena Hallengren försöker, men lite mer subtilt, ge S äran av det höjda prisbasbeloppet.

Läs även: Nu snor S förslag från Orbán

Läs även: Statsvetare sågar rys(s)-attack på SD: ”Klassisk S-kampanj”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag