Utvisningar minskar i Värmland – migranter vägrar coronatest

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 3 sep 2021 2021-09-03
E-post

Antalet utvisningar som verkställts i Värmland har minskat under coronapandemin. En av anledningarna är att många med utvisningsbeslut vägrar testa sig för covid-19 och därför inte tas emot av hemlandet, rapporterar P4 Värmland.

Enligt chefen för gränspolisen i område Bergslagen Ulrica Granberg har andelen verkställda utvisningsbeslut i Värmland minskat drastiskt under pandemin.

– Det är en övervägande del av de vi hanterar som inte vill testa sig, säger hon till P4 Värmland.

Anledningen till att testvägran försvårar utvisning är att många mottagarländer inte tar emot personer utan ett negativt covid-test.

Innan sommaruppehållet i juni antog riksdagen en skrivelse där de ber regeringen skyndsamt utreda möjligheten lagändringar som möjliggör tvångstestning, men någon förändring har ännu inte genomförts.

– De är ju inte misstänkta för brott, utan de har i de flesta fallen sökt asyl. Annars så strider det mot dels integriteten och dels mot våran grundlag, alltså: staten får inte tvinga på människor tester, säger Ulrica Granberg till P4 Värmland.

LÄS MER: Danmark: Utvisade kan tvingas testa sig för corona

Mohammed Sandell från Afghanistan är en av de asylsökande som väntar beslut från migrationsverket. Han säger till P4 Värmland att han kommer vägrar testa sig om hans ansökan avslås.

– Jag vill inte. Jag har kämpat hårt sex år i Sverige för att ha ett värdefullt liv, säger han.

Tidigare har gränspolisen och polisens nationella operativa avdelning varnat för att nio av tio grova brottslingar som dömts till utvisning blir kvar i Sverige då de vägrar testa sig för covid-19, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Tiotusentals kan befinna sig i landet illegalt

LÄS ÄVEN: 9 av 10 kriminella vägrar covidtest – slipper utvisning

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag