V och MP: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 jul 2021 2021-07-13
E-post

Nu kräver regeringspartiet MP och stödpartiet V att regeringen stoppar utvisningar till Afghanistan, som uppmanat andra länder att stoppa deporteringarna dit från den 8 juli i år. Bakom den afghanska regeringens besked ligger en ny våg av covid-19 och talibanernas framfart sedan USA började dra tillbaka sina trupper från landet.

– Det är otroligt viktigt att regeringen nu tar det här beskedet på allvar och stoppar tvångsutvisningarna, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för V, till Ekot i Sveriges Radio.

– I det här exceptionella läget så har ju inte Afghanistans regering kontroll över sitt territorium, och att man nu vill se ett stopp för återvändande det är en väldigt tydlig signal som omvärlden måste lyssna till. Sverige kan inte vara något undantag från det, Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson MP till Ekot.

Läs även: Afghanistan säger nej till att ta emot utvisade medborgare

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vill inte svara på Ekots frågor, utan hänvisar till en tidigare skriftlig kommentar om att regeringen förväntar sig att andra länder tar emot sina medborgare.

Moderaterna har tidigare föreslagit att regeringen ska dra in biståndet till Afghanistan om landet inte tar emot sina medborgare.

– Vi behöver ha fungerande utvisningar till Afghanistan. Både av dem som fått nej på sin asylansökan och de som dömts till utvisning för brott, sade Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, till Expressen och fortsatte:

–  Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten. Och det tycker jag att regeringen nu bör överväga.

På söndagen avvisade regeringen förslaget från M genom biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

– Att gå Moderaternas väg och dra in biståndet skulle bara gynna talibanerna mer. Regeringen står fast vid vår solidaritet med det afghanska folket som nu lidit mer än 40 år med väpnad konflikt. Det drabbar helt fel personer om vi skulle börja villkora biståndet, sade Olsson Fridh till Expressen.

Läs även: Dilemmat – Afghanistan vägrar ta emot utvisade: ”Bör leda till indraget bistånd”

Läs även: Utvisningar till Afghanistan stoppades – Anne Rambergs uppmaning: ”Fortsätt”

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag