Vänsterpartiet vägrar svara på frågor om jäv: ”Vår policy är att inte uttala oss”

Murad Artin (V) Foto: Flickr/Vänsterpartiet Örebro
  • Onsdag 18 apr 2018 2018-04-18
E-post 257

ÖREBRO Murad Artin är lokal V-topp i Örebro som krävt Anders Hagström (KD) avgång efter att han gjort affärer med kommunen om att sälja hotellplatser till ensamkommande samtidigt som han varit beslutsfattande i integrationsfrågor. Nyheter Idag har försökt nå Artin (V) för att få svar om han anser att det är lämpligt att även hans partikollegor sitter på dubbla stolar.

Förra veckan avslöjade SVT att Örebro kommun lagt 16 miljoner kronor på boende för ensamkommande, varav 7 miljoner gått till den lokala KD-toppen Anders Hagströms företag, som bland annat bedriver hotell- och vandrarhem.

Hagström (KD) sitter även i den nämnd som fattar beslut om försörjningsstöd, integration och kommunens flyktingmottagande.

I och med avslöjandet aktualiserades frågor om jäv och huruvida sittande politiker tjänar på den rådande migrations- och integrationspolitiken.

En som var snabb att uttala sig kritiskt gentemot Anders Hagström och hans förehavanden var Murad Artin, Vänsterpartiets mångåriga kommuntopp.

Enligt Artin bör kristdemokraten avgå eftersom han sitter på två stolar samtidigt.

– Han sitter på två stolar, det blir problematiskt, säger Murad Artin till SVT Örebro.

Nyheter Idag har sökt Murad Artin för att höra om han anser att det även gäller hans partikollega Nadja Basant Awad (V). Nyheter Idag har tidigare rapporterat om att Vänsterpartiets kommunpolitiker i Örebro, Nadja Basant Awad, avfärdat kritik mot hedersfrågor som orientalism och islamofobi.

På Facebook skrev hon under 2017 att ”Det går inte att uttala om s.k ’hedersfrågor’ utan att uttala sig orientalistiskt och islamofobiskt”.

LÄS ÄVEN: V-politiker i Örebro: ”Går inte att uttala sig om hedersvåld utan att uttala sig islamofobiskt”

Awad har stöd i partiet lokalt, något som bland annat manifesterades då hon uttalade sig om S och M ”vilar på rasistisk politik”.

LÄS ÄVEN: V-politiker i Örebro: S och M vilar på rasistisk politik

LÄS ÄVEN: Ursinnig Vänsterpartist till storms mot Nyheter Idags avslöjande: ”Fruktansvärt oseriöst att publicera mitt namn i er propaganda!”

Nadja Basant Awad är ledamot i fritidsnämnden i Örebro kommun och fattar således beslut om ekonomiskt stöd till såväl föreningen bakom Örebro Moské som till kvinnojourer.

Nyheter Idag skulle vilja få en kommentar från Murad huruvida det är lämpligt att en person som anser att kritik mot hedersvåld är islamofobiskt och beslutar om stöd till organisationer som ska jobba mot hedersvåld.

När Nyheter Idag försöker få en kommentar från vänsterpartiets kommuntopp Murad Artin huruvida han anser att samma regel ska gälla Basant Awad (V) som för KD-toppen, vill Murad inte tala med Nyheter Idag.

Första gången vi ringer säger han att vi ska ringa upp senare under dagen. Nyheter Idag ringer Murad Artin flertalet gånger, dels på utsatt tid men också upprepade gånger under en hel veckas tid.

Sammanlagt har Nyheter Idag sökt Murad Artin (V) för en kommentar 19 gånger.

Till slut ringer Nyheter Idag till Vänsterpartiets kansli i Stockholm för att höra hur de ser på saken, men de vägrar uttala sig till Nyheter Idag.

Vänsterpartiet: ”Vår policy är att inte uttala oss”

Nyheter Idag ringer till Vänsterpartiets kansli och förklarar att vi har frågor rörande lokala företrädare för Vänsterpartiet i Örebro.

– Mm nu är ju ni inte riktigt en tidning som vi uttalar oss till så tyvärr kan jag inte ge några kommentarer för det där, säger Marie Antman (V) på vänsterpartiets presstjänst, till Nyheter Idag.

Varför?

– Nej men det är en policy vi har jag får tacka så mycket, säger Marie Antman (V) och lägger på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag