Vattenfall varnar för prischock på el i vinter

Foto: Pixabay
  • Lördag 2 okt 2021 2021-10-02
E-post

I vinter riskerar elpriserna att bli de ”dyraste någonsin”, varnar Vattenfall. Bakom de höga priserna på el ligger brist på regn i vattenkraftsområdet i norra Sverige och höga elpriser i Europa.

Vinterns elpriser riskerar att bli de ”dyraste någonsin” varnar Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall.

– Mycket pekar på att det fjärde kvartalet 2021 kommer att bli det dyraste någonsin. Det kan i vinter bli priser på över 100 öre/kWh i södra Sverige, men även i resten av landet kommer priserna att vara högre än på länge, säger Jonas Stenbeck i ett pressmeddelande.

Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

Det höga elpriset påverkas bland annat av höga elpriser i Europa och att den hydrologiska balansen, som är ett mått på tillgång av vattenkraft, har sjunkit under september månad på grund av för lite nederbörd i vattenkraftsområdena i norra Sverige.

– Det skulle behöva regna dubbelt så mycket som normalt i ungefär en månad för att den hydrologiska balansen ska stabiliseras. Även mer vind i systemet skulle få en mildrande inverkan på priserna framförallt i södra Sverige, säger Jonas Stenbeck.

De som framförallt riskerar att drabbas av skyhöga elpriser är elkunderna i södra Sverige, säger Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank, till Ekonomiekot Extra.

– De är beroende av export och har därför en påverkan av elpriserna i Europa, säger Roger Josefsson.

Läs även: Elpriset skjuter i höjden – rekordhögt i södra Sverige

Läs även: Så vilseleder Aftonbladet om varför Karlshamn eldar tjockolja

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag