Vilks särbos hårda kritik: ”En skamfläck för Sverige”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 okt 2021 2021-10-04
E-post 109

Lars Vilks särbo sågar de politiker som twittrat sitt stöd efter hans död, och säger även till Expressen att polisen har motverkat deras relation och försökt hålla dem isär.
– Jag är så förbannad över hur polisen behandlade oss. De gjorde det inte lättare för oss att leva, de gjorde det svårare. Och så till slut kom döden, säger hon.  

När polisen knackade på hemma hos Lars Vilks särbo för att informera om Vilks bortgång visste hon redan vad det gällde.

– Jag sa ”är Lars död” innan de ens hade hunnit komma in i huset. Det var först när Lars var död som de kunde ha kontakt med mig, berättar hon för Expressen.

Läs även: Konstnären Lars Vilks död i trafikolycka

Paret hade inte setts på två veckor utan bara hört av varandra genom sina dagliga telefonsamtal. Planen hade tidigare varit att de skulle ses på ett födelsedagskalas i Stockholm de båda var bjudna till. Så blev det inte, och Vilks särbo menar att det var polisens fel.

– Antingen skulle vi köra till Stockholm själva i en egen bil, eller så skulle vi flyga upp och sedan ta oss in till stan med allmänna färdmedel, eller så skulle vi ta tåg och sen ta oss runt med tunnelbana eller buss eller taxi. Alla allmänna färdmedel var tillåtna. Istället för att bara ta oss bägge i bilen.

–  Hur de skulle sköta bevakningen visste varken jag eller Lars. Det är så absurt. Det blev för komplicerat, så Lars tog beslutet att åka ensam tillslut, berättar hon för Expressen.

De sista 15 av parets 35 år tillsammans har varit en kamp för att överleva då terrorister upprepade gånger har försökt ta Vilks liv. Det sista paret pratade om var just den  praktiska problematiken i deras vardag.

– Jag är så förbannad över hur polisen behandlade oss. De gjorde det inte lättare för oss att leva, de gjorde det svårare. Och så till slut kom döden, säger hon till Expressen.

Hon är även kritisk till stödet som Vilks fått efter sin död från olika politiker.

– Alla politiker nu som twittrar hit och ministrar som twittrar dit, de kunde gjort något för oss när han levde istället. Varför gjorde de inget? Det är en skam. Jag kommer låna min röst så länge jag lever för att berätta om detta. För det är en skamfläck för Sverige det här.

Läs även: Islamister jublar över Lars Vilks död

Läs även: Lars Vilks: ”Åsiktskorridoren har ju förändrats väsentligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag