Wallström får toppjobb i FN

Margot Wallström signerar utrikesminister Mike Pompeos gästbok inför möte med amerikanska UD. Bild: Ron Przysucha
  • Måndag 20 jan 2020 2020-01-20
E-post 27

Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström har fått ett nytt jobb inom FN. Wallström kommer ingå i en grupp rådgivare åt  FN:s generalsekreterare António Guterres, som ska arbeta med nedrustningsfrågor och kärnvapenfrågan.

Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström, som avgick i september, har fått ett toppjobb inom FN, avslöjar hon i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen. 

Läs även: Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”

Wallström kommer ingå i en grupp rådgivare åt FN:s generalsekreterare António Guterres, som ska arbeta med nedrustningsfrågor och kärnvapenfrågan, uppger hon till tidningen.

Det är inte Wallströms första internationella uppdrag. Från 1999 till 2010 var hon EU-kommissionär, och därefter var hon FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld mellan 2010 och 2012.

2014 blev Margot Wallström utrikesminister i den rödgröna regeringen. Hon avgick som utrikesminister i september 2019.

Läs även: Wallström avgår som utrikesminister – vill ägna mer tid åt familjen

”Jag har meddelat statsministern att jag i närtid vill lämna regeringen och uppdraget som utrikesminister. Det är tid för mig att tillbringa mer tid med min man, mina barn och mina barnbarn” skrev Wallström i ett inlägg på Twitter när hon avgick.

Läs även: S-kvinnor ordnar feministisk aktion – ska skriva positiva kommentarer om Margot Wallström

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag