Advokat och tidigare S-profil sågar egna partiet om gängvåldet: ”Misslyckats under åtta år i regeringsställning”

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 sep 2023 2023-09-19
E-post 0

Den tidigare S-politikern Evin Cetin, som fortfarande är medlem i Socialdemokraterna, sågar sitt eget parti i en intervju med Svenska Dagbladet. Cetin tycker det är ”anmärkningsvärt” att partiet attackerar Moderaterna om gängvåldet efter att ”själva ha misslyckats under åtta år i regeringsställning”.

Under riksdagens första partiledardebatt för hösten gick oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) till hård attack mot regeringen som hon anklagade för både inflationen och det skenande gängvåldet.

– Efter ett år med SD-regeringen kan vi konstatera att Sverige har blivit farligare, svenska folket har blivit fattigare, sade Andersson bland annat, vilket fick replik från Jimmie Åkesson (SD).

– Det är så fruktansvärt skamlöst och otroligt ovärdigt av en före detta statsminister och finansminister att inte ta ansvar på något sätt för det kaos man har ställt till med här i landet, svarade Åkesson.

Nu får Åkesson i alla fall delvis medhåll av den tidigare S-politikern Evin Cetin, som sågar sitt eget parti för att man går hårt åt regeringen om gängvåldet ”efter att själva ha misslyckats under åtta år i regeringsställning.”

– Jag måste också säga att det är anmärkningsvärt att S nu, ett år efter valet, går hårt åt M efter att själva ha misslyckats under åtta år i regeringsställning. Jag tycker att de borde ha lite mer respekt när man själva bidragit till det som nu händer i Sverige, säger Cetin till Svenska Dagbladet.

Läs även: Magdalena Anderssons svar på våldet – nattvandrar i Farsta

När Evin Cetin nyligen medverkade i ”Agenda” i SVT nämnde kanalen inte att Cevin varit S-politiker och bland annat kandiderat till Europaparlamentet, vilket X-kontot ”Granskning av Public Service” uppmärksammade.

Svenska Dagbladet skriver emellertid om Cetins tidigare bakgrund inom S, där hon arbetat som partiets försteombudsman i Dalarna. År 2019 lämnade hon sitt uppdrag för S för att fokusera på karriären som försvarsadvokat.

Förra året utkom boken ”Mitt ibland oss”, som Cetin skrivit tillsammans med författaren och kulturprofilen Jens Liljestrand.

Läs även: Jens Liljestrand erkänner: ”Jag har haft fel om allt”.

Boken handlar om gängkriminella och är anledningen till att Cetin bjudits in i olika sammanhang för att diskutera gängvåldet, inklusive intervjun med SvD, där hon beskriver svenska gängkriminella som ”desperata” på grund av det skenande våldet.

– Många jag pratar med beskriver en situation där folk är väldigt pressade och det finns interna konflikter som gjort människor desperata. I den desperationen, när det handlar om att överleva själv eller att bli dödad, så har man ingenting att förlora, säger Cetin och fortsätter:

– Det är människor som kommit till en nivå där de inte längre värderar sitt eget liv. Om de dör eller inte har inte så stor betydelse. Då bryr de sig heller inte om de utnyttjar ett barn, mördar en kvinna eller en annan ung man.

Cetin är också kritisk till att unga gängkriminella kunnat fly och genomföra grova våldsbrott när de varit intagna på SiS- och HVB-hem, vilket hon menar är ett svek från svenska myndigheter.

– När staten tvångsomhändertagit barn ska de inte kunna rekryteras och sedan rymma för att utföra mord. Staten sviker ju de här barnen mer än vad föräldrarna gör. Det måste finnas så många vuxna i ungdomsfängelser att det finns en avskildhet från ungdomar i samma destruktiva mönster, säger Cetin.

Läs även: Rymde från SiS hem – misstänks för mord

I slutet av september 2012 tvingades Evin Cetin ledigt från sin tjänst som försteombudsman i Dalarna efter att Expressen avslöjat att hon träffat den kurdiska gerillan Pjak, med band till terrorstämplade PKK.

Cetins resa fångades på film i Vice TV:s dokumentär ”Female Fighters of Kurdistan”, där hon kan ses dansa med gerillasoldater.

– Det är partidistriktet i Dalarna som får hantera och reda ut det här, men vi som parti ska inte ha kontakt med någon organisation som stämplats som terroristorganisation, sade dåvarande partiledaren Stefan Löfven i samband med avslöjandet.

Redan den 2 oktober var Cetin emellertid tillbaks i tjänst, då partiet kommit fram till att hennes resa till Irak under påskhelgen 2012 skett under den tid hon varit tjänstledig från sitt arbete, och att hon betalat för resa och uppehälle själv.

Vidare fanns Pjak inte med på FN:s och EU:s terrorlista eller USA:s utrikesdepartements lista ”Foreign Terrorist Organizations”, utan bara på USA:s finansdepartements lista ”Specially Designated Global Terrorist Entities”.

– Hon gör ett utmärkt arbete och återgår nu i tjänst, sade Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, dåvarande ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna.

I juni 2022 pekades Evin Cetin ut som terrorist i turkiska medier med anledning av förhandlingarna med Turkiet om Sveriges Nato-ansökan.

– Erdogan vill tysta oss kurder. Han har just nu lyckats tysta Socialdemokraterna. Men jag bor i Sverige. Det är min yttrandefrihet, inte hans, sade Cetin till Dagens Nyheter.

Läs även: Erdogan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag