Därför nobbar Moderna museet Vilks rondellhund: ”Kränkande”

Gitte Ørskou och Vilks med rondellhunden. Foto: Bengt Oberger CC BY-SA 4.0 / Nyheter Idag
  • Lördag 9 okt 2021 2021-10-09
E-post

SVERIGE Efter Lars Vilks och två av hans livvakters tragiska bortgång i en bilolycka har flera röster höjts för att konstnärens karikatyr av profeten Muhammed som rondellhund ska ställas ut på Moderna museet. Det är emellertid inte aktuellt, uppger museets överintendent Gitte Ørskou. ”Jag förvånas över att flera tongivande konstkritiker så tvärsäkert tycker att det är så självklart att inkludera verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi i Moderna museets samling”, skriver hon i en debattartikel för Sydsvenskan.

I artikeln beskriver Gitte Ørskou yttrandefriheten och konstnärlig frihet som ”självklara kärnvärden för Moderna museet”, men tillägger att ”frihet kommer med ansvar att förstå sin position i relation till andras och utan denna premiss blir grunden för yttrandefrihet och demokrati snabbt till en pastisch av polariserade positioner”.

Vidare uppger hon att det är ”bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi”.

Läs även: Islamister jublar över Lars Vilks död

Hon passar även på att fördöma ”de hot från religiösa extremister” som Lars Vilks levde med sedan Muhammedteckningen. Men samtidigt anser hon att hoten inte gör Vilks rondellhund till intressant konst.

”Jag tycker att Lars Vilks är en intressant konstnär, jag är glad att hans verk visats på Moderna museet och jag deltar gärna i samtal om vad som ska hända med Nimis. Men jag anser inte att Muhammedteckningarna är hans stoltaste ögonblick”, skriver hon mot slutet av artikeln.

Läs även: Lars Vilks: ”Åsiktskorridoren har ju förändrats väsentligt”

På Twitter har flertalet personer reagerat på överintendentens utspel. Däribland den borgerliga debattören Sakine Madon som anser att utspelet är ett ”intellektuellt haveri”.

 

Medborgerlig Samlings partiledare och Nyheter Idags delägare Ilan Sadé anser att Moderna museets förklaring är ”en uppvisning i feghet”.

 

Expressens kulturchef Karin Olsson tycker också att verket bör ställas ut på Moderna museet. Detta för att låta Vilks ”slippa fler amatörer” som Hanif Bali och Nyheter Idags grundare Chang Frick, som tidigare meddelat att de vill resa en staty av Vilks och hans rondellhund.

 

Läs även: Hanif Bali vill resa staty av Lars Vilks rondellhund

En som emellertid försvarar Moderna museets beslut är författaren och juristen Joakim Zander. Han anser i likhet med museets överintendent att Vilks verk är ointressant.

 

Läs även: Konstnär försvarade Vilks – fick stänga utställning efter hot

Läs även: Återblick: Kulturelitens attacker på Lars Vilks

Läs även: Vilks rondellhund uppsatt i Malmörondell

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag