Gröna partiledaren sågar Thunberg: ”Viftar undan Israels rätt att existera”

Bild: Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Tisdag 14 nov 2023 2023-11-14
E-post

Partiledaren för De Gröna i Tyskland totalsågar Greta Thunbergs framträdande på en klimatdemonstration i Amsterdam, där en radikal palestinsk aktivist bjöds upp på scenen för att anklaga Israel för folkmord medan Thunberg i palestinasjal skanderade ”ingen klimaträttvisa på ockuperad mark”.

– Hon har misskrediterat sig själv som klimatrörelsens ansikte, säger Ricarda Lang, delad partiledare för Tysklands miljöparti Allians 90/De Gröna.

På söndagen talade klimataktivisten Greta Thunberg på en klimatdemonstration i Amsterdam, Nedeländerna.

– Som en rörelse för klimaträttvisa måste vi lyssna på de som blir förtryckta och de som kämpar för frihet och rättvisa. Det kan inte finnas någon klimaträttvisa utan internationell solidaritet, sade Thunberg enligt Fox News och bjöd upp en afghansk och en palestinsk aktivist på scenen.

Den palestinska aktivisten Sara Rachdan tog tillfället i akt att anklaga Israel för att begå folkmord från scenen, och har tidigare publicerat inlägg på sociala medier som jämför Israel med Nazityskland och hyllar Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober som ”palestinier som slutligen går till handling mot ockupationen”.

Läs även: Bjöds upp av Greta på scenen jämför Israel med Nazityskland och hyllar Hamas ”motstånd”

Även Greta Thunberg angrep Israel från scenen, genom att flera gånger skandera ”ingen klimaträttvisa på ockuperad mark”, iklädd en palestinasjal.

Angreppen mot Israel från scenen upprörde en klimatdemonstrant till den grad att han tog sig upp på scenen och slet mikrofonen ur Thunbergs hand.

– Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter, sade mannen innan personer ur Thunbergs följe slet tillbaka mikrofonen och knuffade bort honom, medan publiken buade.

Läs även: ”Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter”

Nu får Greta Thunbergs ställningstaganden hård kritik av den tyska toppolitikern Ricarda Lang, delad partiledare för Tysklands miljöparti Allians 90/De Gröna.

– Jag måste säga att jag finner dessa uttalanden inte bara deprimerade utan även oanständiga, sade Lang i Berlin på måndagen enligt Spiegel.

– Vid det här laget missbrukar Greta Thunberg den absolut nödvändiga och korrekta oron för klimatskydd för en enögd position i Israel-Palestina-konflikten, fortsatte hon.

Lang anklagade Thunberg för att inte namnge förövarna och inte fördöma Hamas övergrepp, och menade att den svenska klimataktivisten ”byter sida på förövare och offer” och ”viftar undan Israels rätt att existera”.

– Hon har misskrediterat sig själv som klimatrörelsens ansikte med dessa uttalanden, jag tycker det står klart, säger Lang, som menar att klimatörelser inte behöver ta ställning i varje fråga.

– Men det måste råda klarhet om de fundamentala värdena. Och dessa fundamentala värden inkluderar att skydda judar.

Läs även: Hård kritik när Greta Thunberg strejkar för Gaza

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag