Krismöte för Nya Karolinska – IT-störningar fara för hjärtinfarktspatienter

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 23 nov 2017 2017-11-23
E-post 88

STOCKHOLM Nya Karolinska upplevde under tisdagen en störning med IT-systemet. På grund av detta kallade sjukhuset till krismöte efter att en allvarlig incident ska ha skett och hjärtinfarktpatienter flyttas till andra sjukhus.

På tisdagen den 21 november gick Nya Karolinska upp i stabsläge efter att it-nätverket hade kraschat. På onsdagen framkom uppgifter att en allvarlig incident inträffat på grund av kraschen, uppger Dagens Nyheter.

Landstingets fastighetsbolag Locum kallar idag styrelsen för bolaget till krismöte. Krismötet handlar om de allvarliga driftstörningarna på Nya Karolinska. Mötet ifråga hålls i sjukhusets krisledningsrum på Visionsgatan i Solna och äger rum under eftermiddagen.

När it-driften kraschade under tisdagen märktes det att det blev svårt att hålla koll på hjärtinfarktspatienter. Det var först på onsdagen som det framkom uppgifter om att en allvarlig incident skett på grund av detta.

Händelsen utreds av sjukhuset. Enligt Lex Maria kommer sjukhuset att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

På grund av osäkerheten för patienter styrs nu hjärtinfarktspatienter om till andra sjukhus så de kan få en säkrare övervakning och inte riskera sin hälsa.

Under kraschen slutade övervakningen av hjärtinfarktspatienter och svårt sjuka barn att fungera som den ska. Men sjukhusets delårsrapport rapporterade om problemet redan i somras.

LÄS MER OM NYA KAROLINSKA

Säkerhetsbrister på Nya Karolinska kritiseras – Barnakuten är inte barnanpassad

Miljonbelopp för att byta dörr, bädda sängar och sätta upp hyllor på Nya Karolinska: ”Kostnaderna är inte orimliga”

Gravid kvinna ringde sjukhuset sex gånger – Förvägrades hjälp och barnet dog

VD för Södersjukhuset slog larm om brister i vården – Fick sparken

All personal på Karolinska sjukhusets akutmottagning måste nu bära larm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag