Sju anhållna efter jätteslagsmål på asylboende i Dalarna – Polisen om flyktingbråken: ”De tar en hel del resurser”

Kasern- och hotellbyggnaderna i Trängslet som numera används som asylboende. Foto: Google Maps
  • Tisdag 29 Dec 2015 2015-12-29
E-post 2675

ÄLVDALEN Ett jättebråk med mellan 50 och 60 deltagare bröt under måndagskvällen ut på asylboendet Trängslet i Dalarna. Polismyndigheten tycks ha fått nog av de ständiga larmen om bråk mellan flyktingar på asylboenden i landskapet. – De tar en hel del resurser, säger en poliskommissarie till Nyheter Idag.

Vid halv sju igår kväll fick polisen larm från de fyra ordningsvakter som Migrationsverket stationerat på asylboendet Trängslet i Älvdalen. Ett jättebråk hade urartat i matsalen i den gamla militärförläggningen och vakterna behövde hjälp från polisen.

– Inledningsvis pratar man om 50 till 60 personer som bråkade i och kring matsalen och när vi kommer dit har ordningsvakterna gjort ett bra jobb och skiljt på de här grupperingarna, det finns ju många olika nationaliteter där, berättar poliskommissarie Stefan Dangardt som är presstalesman på polisen i Dalarna för Nyheter Idag.

Flyktingar beväpnade sig med knivar

Enligt Dangart var många av flyktingarna missnöjda med boendet och efter att en person, som pekats ut som uppviglare, omhändertagits av polis lugnade situationen ned sig. Men efter att poliserna lämnat asylboendet blossade bråket upp igen.

– De hann aldrig till Mora. Ordningsvakterna ringde igen vid 22-tiden om att det var fullt slagsmål där uppe och ganska rörigt och ordningsvakterna ville ha polis till platsen, berättar Dangardt.

– Det pratades om att det var knivar, det hade använts glasbitar, hot och allmänt väldigt rörigt.

Sju av flyktingarna greps av polisen. Två av dem misstänks nu för misshandel, försök till grov misshandel och hot mot tjänsteman. Fem av flyktingarna misstänks för grovt olaga hot. Alla sju har under tisdagen anhållits av åklagare.

Skapar bekymmer för polisen

De många bråken på asylboendena i Dalarna skapar bekymmer för polisen. Igår krävdes mellan 10 och 15 polismän, utöver Migrationsverkets egna ordningsvakter och personal, för att lugna ned flyktingarna och få dem att sluta misshandla varandra.

Så sent som för tre dagar sedan, på annandag jul, var det bråk på asylboendet i Trängslet men då lyckades ordningsvakterna få kontroll på situationen.

– Det förekommer lite då och då konflikter på våra asylboenden, vi har ju ganska många, och Trängslet är det största med närmare 500 personer, förklarar Dangardt.

Tar de mycket av era resurser, eller hur pass stor påverkan får det på er arbetssituation?

– De tar en hel del resurser, det gör de absolut.

Kritisk mot Migrationsverket

Poliskommissarie Stefan Dangardt är kritisk mot Migrationsverket och att arbetsuppgiften med att upprätthålla ordning på deras asylboenden så pass ofta hamnar hos polisen.

– Vi vill nog att de ska ha fler ordningsvakter där, det är vi som förordnar dem men Migrationsverket som avlönar dem, säger han och tillägger:

– Sedan måste de nog fundera över vilka folkgrupper de kan blanda med varandra.

Fler artiklar om asylboendet Trängslet:
Flyktingar får mat för 572 kronor per person och dygn
Sveriges Radio om Dalarnas Tidningar: “Det är inte en lokal nazist-tidning det?”

Fler artiklar om asylbråk i december:
Slagsmål på asylboende i Norrland – Ska ha använt rakhyvel som tillhygge
Trettiotal personer våldtäktshotade kvinna på asylboende i Västernorrland – Men den utsatta kvinnan ifrågasätts av DN
Knivslagsmål med 40 personer på asylboende – Polisen fick backa och invänta förstärkning
Järnrörsmisshandel på asylboende – Man fick armen avslagen i storslagsmål
Polis larmades till flera knivslagsmål på asylboende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag