Två döms för att ha anstiftat korankravallerna i Malmö

De dömda anstiftarna. Bilder ur förundersökningen.
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post

MALMÖ Nu faller domarna mot flera personer som var inblandade i de våldsamma korankravallerna i augusti. Bland de dömda återfinns den 58-åriga kvinna som med en fackla i handen uppviglade folkmassan mot Polisen.
– Alla människor var mot polisen. Varför lät polisen dem skymfa Koranen? Muslimerna har också känslor, förklarar kvinnan sitt agerande.

Med fackla i hand skanderade den 58-åriga kvinnan att Allah är störst och hetsade en uppretad folkmassa att gå till angrepp mot Polisen som hon flera gånger kallade för ”grisar”. Resultatet blev ett av de värsta upploppen i Sveriges historia och i flera timmar regnade stora stenar och molotovcocktails över poliserna som hade som uppgift att hindra upploppet att nå de centrala delarna av Malmö.

Läs mer: Molotovcocktails och rörbomber mot polis under korankravallerna i Malmö

Det våldsamma upploppet den 28 augusti där hundratals muslimer samlades för att starta bränder, vandalisera och kasta stenar och brandbomber mot Polisen föregicks av att medlemmar i det danska partiet Stram kurs som leds av Rasmus Paludan kommit över sundet för att bränna en koran i Rosengård och spela koranfotboll på Stortorget.

Läs mer: Åklagaren slår fast: Inte brottsligt att bränna Koranen

I december dömdes sju personer för våldsamt upplopp till lindriga straff, och nu har domen fallit mot ytterliga tolv åtalade. Fem personer frias, fem döms till lindriga straff för våldsamt upplopp och två döms för anstiftan till våldsamt upplopp.

De som fälls för anstiftan, en 58-årig kvinna och en 26-årig man, döms till fängelse i ett år respektive sex månader. En sverigedemokratisk nämndeman var dock av skiljaktig åsikt och menade att straffen borde vara 18 respektive 9 månaders fängelse.

Efter korankravellerna uttalade sig både företrädare för Malmö stad och Polisen om att de religiösa motiven för kravallerna var underordnade ett mer allmänt polishat, trots att de misstänkta själva många gånger nämner koranbränningen och en ilska mot Polisen för att dessa inte stoppade koranfotbollen snabbare som anledning till att de samlades för upploppet.

Läs mer: Malmö stad: Koranupploppen hade inte religiösa motiv

Stefan Löfven har fördömt koranbränningen men inte det följande upploppet.

Läs mer: Löfvens svar om koranbränningen: ”Vi behöver inte ha det i vårt land”

Läs mer: Rashid Musa: Koranbränning ska vara förbjudet

Läs mer: Muslimska församlingar: Förbjud koranbränning

Läs mer: Kyrkoledare fördömer koranbränning: ”Yttrandefriheten ska inte kränka andra människor”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag